časopis na obrodu rodnej kultúry, prírodného života a duchovna |
|
|
|
JEDLÉ RASTLINY Z JAREJ PRÍRODY - JAR | 1.4.2014 |
fotky a komentáre Ladomíra |
|
Rebríček – myší chvost - horkastý, čistí krv, upravuje trávenie, do oleja k syru, do polievky |
|
Hviezdica prostredná -(Ptačinec žabinec) (Stelaria media ) – šalátovka, jemná, nedráždivá, bez výraznej chuti – dá sa vo väčšom množstve dať do šalátu, alebo posekanú, čerstvú primiešať do jedla. |
|
Pastierská kapsička obyčajná (Kokoška pastuší tobolka) – lístky ako žerucha, jemnejšie – na chlieb s maslom, do šalátov, čerstvé ako príloha k jedlám. |
|
Ďatelina (jetel) lístky do šalátu |
|
Žihľava ( kopřiva) – po sparení a posekaní skvelá na prívarok ("špenát"), alebo na praženicu. Na cibuľku podusiť, pridať vajce a cesnak, do polievky, karbonátkov,... |
|
Potočnica lekárska – chuť ako Žerucha, páli chrenovito – nasekané na chlieb s maslom, do šalátu, do nátierok, ako chuťovka |
|
Medvedí cesnak (česnek medvědí)– do nátierok, na chlieb, do šalátu, do špenátu,... |
|
Bodliak - Lopúch väčší (Arctium lapa)– koreň sa dá ošúpaný nastrúhať na hrubo, alebo na plátky a osolený podusiť do mäkka - hutné, výživné. |
|
Jahodník (do šalátu) |
|
Zádušník (Popenec)– ako bylinka na čistenie dýchacích ciest a ako chutný prídavok do šalátu |
|
Mäta - do šalátu, chuťovka, čerstvá, nasekaná. |
|
vyklíčená bukvica |
|
vyklíčená bukvica |
|
Pažitka – čerstvá do jedla, polievok, nátierok, ... |
|
Kozonoha – Kozia noha (Bršlice kozí noha) (Aegopodium podagraria) – výrazná vôňa nedá sa zmýliť, jej listy pripomínajú kozie kopýtko. Dá sa podusiť na oleji a vode a aj na špenát – nemusí sa oproti žihľave spariť najskôr horúcou vodou. Dá sa jej zjesť veľa. |
|
Skalná ruža – ( Netřesk ) – nachádza sa na suchých slnečných miestach. Rozobraté lístočky ružice sa dajú pridávať čestvé do šalátou, alebo sa dajú vyprážať v cestičku, alebo do zmesi inej zeleniny....Má mierne kyslú chuť – aj nápoje sa z nej robia – nasekaná vyluhovaná vo vode – osviežujúci nápoj dobre pôsobí na žalúdok a črevá. |
|
Cesnačka lekárska (česnáček lékařský) - môžu sa použiť mladé listy nasekané do šalátov a jedál – lebo chutí ako cesnak – neštípe tak ako on. Ľudovo sa mu hovorilo rancesnak – lebo sa mladé listy prikladali na rany. |
|
Podbeľ liečivý (Tussilago farfara) |
|
Zubačka cibuľkonosná – (Kyčelnice cibulkonosná) (Dentária bulbifera) – má v podpazuší listov malé čierne pacibuľky, ktoré sa dajú jesť – chutia pálivo ako horčica štiplavo, dá sa z nej urobiť "horčica". |
|
Zubačka |
|
Hluchavky – Slovania je prirovnávali k žihľave – má podobné listy, ale pretože nepáli – volali ju hluchá – preto ju aj nazvali hluchavka. Kvety sa dajú pridávať do šalátov alebo aj do kaše – lebo sú sladkasté. |
|
koreň Lopúcha |
|
DOBRÚ CHUŤ! |
|
Sladké: brezová šťava, plody ovocia, nektár z kvetov ďateliny a hluchaviek, koreň divej mrkvy, Kyslé: šťaveľ, zajačia šťava, krídlatka, skalná ruža Horké: myšací chvost, púpava Štiplavé: žerušnica, zubačka, potočnica, chren, cesnačka, pažitka, medvedí cesnak |
|
|
|