Kozí syr, ako aj kozie mlieko, je lahsie stravitlny a ma menej kalorii, cholesterolu a tuku ako kravsky. Kozi syr je bohaty na kalcium, protein, vitamin A a K, fosfor, niacin and thiamin. Kozie mlieko bezne konzumuju ludia alergickí na kravské mlieko. | ||
Ziarislav zaklada
ochuteny kozi syr s bylinkami v oleji, ktory v chladnicke alebo komore
vydrzi cele mesiace. Je to lahodka, ako aj jeho slavny ochuteny tvaroh a
bryndza Horskeho chovu. Kozy na salasi Na medzi su chovane volne a
zdravo.
Tu je typ na pripravu chutneho vyzivneho a zdraveho jedla: |
||
|
|
|
Cestoviny s kozim
syrom alebo tvarohom - najlepsie s uz
ochutenym syrom v oleji z Horskeho chovu - olej da cestovine vlacnost, cestoviny
sa nebudu lepit. Ak sa ziada, dochutit solou a pazitkou. Zeleny salat s kozim syrom a jablkom - ak mate zrejuci kozi syr, jablko prijemne vyvazi horkastu chut svojim prirodnym sladidlom. V salate na obrazku je hlavkovy salat, cerstve spenatove listy, redkvicka, uhorka a zelena paprika. Ak sa ziada, dochutit troskou oleja s octom, korenim a bylinkami. Cestoviny na obrazku su celozernne - tmavsie, zato vsak vyzivnejsie. Valaška Zornička
|
||